Historien bakom Greentopia @ Way Out Wests volontärkläder.

Kläderna som personalen på Greentopia bär är skapade av vårdplagg som textilserviceföretaget Elis (före detta Berendsen) använt i cirkulation till en av sina kunder. Cirkulation innebär att Elis lämnar rena och kvalitetskontrollerade artiklar t.ex. arbetskläder till sin kund. När plaggen är smutsiga kommer Elis och hämtar dem, tvättar, vårdar och kontrollerar dem så att de håller länge och erbjuder bibehållen kvalitet. Sedan lämnas plaggen till kunden igen för ny användning. På detta sätt cirkulerar textilierna mellan Elis och kunderna varv på varv, om och om igen.

Caroline Düberg Martinsson, hållbarhetssamordnare på Elis deltar i panelsamtalet om textilindustrins klimatomställning där bland annat cirkulär textil och loopade plagg kommer att diskuteras.

Caroline kommer att berätta om hur Elis arbetar för att textilier ska komma till nytta så länge som möjligt, även efter det att Elis inte längre kan använda dem i sin verksamhet. ”Vårt mål är att alla kasserade textilier ska gå till återbruk eller återvinning. Detta vill vi vara i mål med till år 2030 vilket innebär att vi behöver vara med och skapa förutsättningar och bidra till lösningar både inom teknikutveckling och beteendeförändringar. Projektet för att skapa plaggen till personalen på Greentoipa (som genomfördes med hjälp av flera aktörer och med Science Park Borås som projektledare) är ett viktigt projekt som både visar på möjligheter och pekar på svårigheter med cirkulära textilier” säger Caroline.

Läs mer om projektet för att skapa kläderna på Science Park Borås klär Way Out West-personal i loopade vårdkläder – (scienceparkboras.se)

Läs mer om Elis på Hållbarhet – En cirkulär affärsmodell | Elis Sverige